DRŽAVNI ILI PRIVATNI FAKULTET?

Svaki student mašta o tom danu kada dobije diplomu i uspe konačno u započetom studiranju. Neko pre, neko kasnije, ali glavno pitanje, kako izabrati najbolji put do nje? Da li trebamo juriti od „danas za sutra“ samo da bih se pohvalili i okačili diplomu na zid ili trud uložen dužeg vremena treba da predstavlja svo znanje sažeto na tom jednom papiru zvanom Diploma? Da li se prvi deo postavljenog pitanja odnosi na privatni fakultet, a drugi deo na državni fakultet i koliko je to istina danas?


Pri samoj pomisli na tu razliku, negativno se stvara slika o privatnim fakultetima, jer oni imaju uglavnom skuplju školarinu, a uz to više rizikuješ u svemu, znanju, novcu, sve uložiš, kao da se kockaš, a da li ćeš dobiti maksimum iz uloženog? Najbolje bi bilo da prikupiš dovoljno informacija šta svaki od fakulteta ima u ponudi, raspitaš se o načinu rada, od predhodnih generacija ili direktnom posetom fakultetu.

Znanje sa studija predstavlja tvoju ličnost u budućem poslu, a tvoj izbor je da li sa tog fakulteta želiš da dobiješ maksimum znanja ili želiš da se to što pre završi, pogotovo ako plaćaš školarinu koja te poseća svakog meseca koliko novčano ulažeš svakog meseca.

Razlika u obimu gradiva je prilična, dok se na državnim fakultetima koriste obimne knjige, na privatnim su skripte ili knjige manjeg obima. Pitanje je koliko zapravo studenti na državnom fakultetu upamte sve te silne stranice u knjizi i kako se svega setiti, a sa druge strane, nedovoljan broj informacija na privanim fakultetima je isto problem, zašto uzimati „diplomu za mufte“? Kako naći sredinu? Zadnjih godina na privatnim fakultetima postoje i prakse u struci koje su doprinele dodatno znanje studentima. Ali, da li je to dovoljno da se pokriju obimne stranice knjiga na državnim fakultetima? Da li treba da se osvrnemo i na praktičan deo ili samo informacija iz suvoparnog učenja? Dosta znanje igra ključnu ulogu, ali praktičan deo je takodje neizbežni faktor za buduće zaposlenje.

Česta je i činjenica prolaznosti, da se lakše prolaze ispiti na privatnom, ali koliko se i to promenilo do danas? Mislim da je sve stvar do fakulteta, kao i do profesora, jer uvek postoji izuzetaka koji cene rad i poštuju znanje studenata.

“Fakultete treba deliti na upotrebljive i neupotrebljive (dobre i loše) a ne na privatne i državne.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pratite nas