KOLIKO DANAŠNJE DIPLOME VREDE?

Da li današnja omladina želi da živi u svetu maskenbala, gde svako ima kostim po želji, a iznutra deluje kao sasvim druga ličnost? Mnogi upišu fakultete, u današnje vreme, dosta privatne, samo da ne bi sedeli kući, videći kako drug hoće taj fakultet, pa onda i on to upiše, jer nema drugih informacija.

Iz takvih odluka, nastaje površno učenje i želja da se to što pre završi, jer si na pola godine shvatio da je to bio pogresan izbor, a otišlo je i dosta novca. Zato ipak je godinu dana i previše mučenja, jer učiš nešto što te ne interesuje.

 

Vreme ne staje, zato prodju godinu dana, dve ili tri, uzmeš diplomu i tvoj osmeh na licu i diploma u odelu koji ne predstavlja sreću, već kostim i maska spremni za prikaz maskirane sreće za tvoj sutrašnji strah i konfuziju. Zato zaboravi na jeftine diplome koje ti ničemu neće pomoći sutradan, otkrij i izaberi šta te interesuje, budi svoj! Uz fakultet po tvojoj želji, znanju koje stekneš, sledi će ti poslao u kome će te poslodavac lako naći!

Imamo i skup ljudi koji negiraju svaku zamisao da diploma vredi u ovakvo doba gde se diploma lako dobija, na privatnim fakultetima uglavnom. Da li smo mi mladi svi na maskembalu svake godine, čekajući na birou, nezavisno koji fakultet upisali, državni ili privatni? Zbog čega imaju takvo mišljenje?

Gledano, današnje vreme, imaju donekle pravo, jer nema dovoljno posla, ali da li treba da izgubimo volju za svako bolje sutra? Da li treba da se sakrijemo u mišju rupu i čekamo da nam rešenje padne sa neba? Nema razloga da ne damo sve od sebe i naučimo danas, jer možda već sutra nas čeka novi posao sa tom istom diplomom, koja je dokaz učenja i znanja.


Ne treba živeti u mašti, ali tvoje znanje ti zadržavaš u sebi, a isplati će se maksimalno, ako ga primeniš u praksi, danas, sutra. Zašto ne bi uložio sve, učeći, a sutradan, da se to uloženo znanje pretvori u posao koji voliš? Uz nadu uvek ima i ono “sve se okreće”, zar ne?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pratite nas