Meke veštine – uslov dobrog izbora i napredka u karijeri

Šta se podrazumeva pod pojmom soft skills (engl.) / life skills (USA): Neke od “mekih veština” koje se najčešće spominju su komunikativnost, upravljanje promenama, rešavanje problema, postavljanje ciljeva, upravljanje stresom, timski rad i kreativnost. Neki autori (Goleman 2006) ovim pojmom obuhvataju emocionalnu inteligenciju. Emocionalna inteligencija se najčešće određuje kao skup emocionalnih veština koje čoveku omogućavaju da na ispravan način odabere način korišćenja osećanja i nesvesnih mehanizama u interakciji sa drugim ljudima i koji primarno doprinosi shvatanju i poboljšanju sebe I komunikacije sa drugim ljudima. Ono što je posebno važno je da je emocionalna inteligencija veština koja može da se razvija I da učenje doprinosi njenom razvoju.

posible

I poslodavci su definisali 60 poželjnih mekih veština. Izdvajamo neke : dobra organizacija vremena, postavljanje ciljeva, poverljivost, sigurnost, verbalno izražavanje I sposobnost prezentacije, sposobnost analize i evaluacije, lični integritet, veštine interpersonalnih odnosa, motivacijska umeća, želja za učenjem, pouzdanost, fleksibilnost, veštine timskog rada, neverbalna komunikacija, kooperativnost, prilagodljivost, samousmerenost, pozitivan stav, umeće pisanja, vozačka dozvola, nezavisnost, samoevaluacija, dobre reference, bez zavisnosti (lekovi, pušenje, alkohol …), dobre namere, pozitivna lična energija, radno iskustvo, sposobnost analize i sinteze, pravovremeno izveštavanje radnih obaveza i zadataka, dobar lični izgled, želja za dobrim poslom…

Da li je moguće razvijati meke veštine ?

Bez obzira koliko ste inteligentni (IQ), koliko dobro vladate stručnim znanjem, ukoliko nemate razvijene dodatne veštine, sve vaše znanje i stručnost neće doći do izražaja a vi nećete ostvariti ciljeve kojima težite. Izvrsne tehnološke aktivnosti, brzo sticanje znanja i certifikati nemaju istu vrednost kao vaš lični rast sve te kvalifikacije same za sebe, ne dovode do priznanja, napredovanja, i što je najvažnije: prilika.

Meke veštine su kompetencije ne samo da prepoznaje prilika već I za njihovo STVARANJE Naime, izuzetno je važno koliko dobro komunicirate sa vašim kolegama, menadžmentom, klijentima ili vašim poslodavcem. Da li ste percipirani kao osoba koja doprinosi rastu i razvoju poslovanja, ili ste samo još jedan “stručnjak”?

I brojna naučna istraživanja naglašavaju da osobe s razvijenim mekim veštinama postižu bolja obrazovna postignuća, lakše pronalaze posao, zadržavaju ga i postižu bolje uspehe u njemu. Zato, radite na učenju I razvijanju vaših “mekih veština”. Zatražite mišljenje drugih o njima, testirajte ih u novim situacijama I stvorite objektivnu sliku, jer mogućnost njihove primene se odnosi na široka područja vašeg života, optimalni razvoj svih vaših potencijala kao I na povećanje profesionalnog i ličnog rasta I razvoja.

Edukacijainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pratite nas